Skip to content

Saviseinte taastamine

Kagu- ja Lõuna-Eestis ajaloolised saviseintega laudad, tallid ja muud kõrvalhooned sobivad justkui valatult loodusesse ja rikastavad suurtalude hoonestust. Need väärikad ehitised, mis tihtipeale on lastud lagunema, asuvad peamiselt Jõgeva-, Põlva-, Tartu-, Viljandi-, Valga- ja Võrumaal.

Firma ELDI esimeseks arvestatavaks renoveerimistööks k.o aastal oli saviseintega lauda taastamine Elva vallas (ehitatud enne 1888.-ndat aastat). Massiivsete saviseinte algne paksus oli valdavalt 60 cm, 1888. a. juurdeehitusel 40 cm. Algse tampsavi konstruktsiooni kogus oli seega ~ 100 tonni savi, mis paneb sümboolselt mütsi kergitama nende töömeeste eest, kes kunagi materjali kohale vedasid ning paika panid. Peamiselt vee erosioonist, aga ka putukatest ja närilistest, põhjustatud kahjustuste taastamiseks kulus ~ 10 tonni savimaterjale firmalt ClayTec.

Järgmisel kevadel jätkuvad tööd vundamendi vuugimördi restaureerimisega ja saviseintele lubikrohvi paigaldamisega. Originaalne lubikrohv, mis kaitses välimist pinda veekahjude eest, oli peaaegu kõikjalt maha kukkunud. Remonttööde käigus on kavas paigaldada aluskihi lubimört (paksusega 8-12 mm) ning sellele peenviimistluse lubimört (paksusega 3-5 mm). Viimaseks tööks jääb pinna katmine lubivärviga, mis on pigmenteeritud täitesaviga samasse tooni.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.